Digg StumbleUpon LinkedIn YouTube Flickr Facebook Twitter RSS Reset

Odzież HACCP – odzież dla ochrony żywności

Odzież HACCP, jest specjalną odzieżą dedykowaną przemysłowi spożywczemu. Tworzona jest zgodnie z normami dotyczącymi żywności i bezpiecznego jej produkowania, przetwarzania itp. Stosowana jest ona w licznych branżach, między innymi sklepach mięsnych oraz piekarniach. Ponadto wykorzystywana jest również w takich branżach jak hotelarstwo, restauracje oraz catering.

HACCP – przed czym ma zadanie chronić?

System HACCP, a tym samym również odzież tworzona zgodnie z jego założeniami, ma na celu wyeliminowanie wszelkich potencjalnych zagrożeń dla żywności. Przez takie zagrożenia rozumie się wszelkie incydenty, które mogłyby bezpośrednio zagrozić zdrowiu konsumentów. Może do nich dochodzić w wyniku styczności żywności z personelem, maszynami czy też rożnego rodzaju surowcami. Ponadto na zanieczyszczenie żywności mogą mieć wpływ takie procesy technologiczne. Takie potencjalne niebezpieczeństwa zostały profesjonalnie skategoryzowane i podzielone na cztery podstawowe grupy.

Pierwszą grupą są zagrożenia mikrobiologiczne, czyli różnego rodzaju wirusy, bakterie, drożdże czy też pleśnie. Odzież dla przemysłu spożywczego musi skutecznie chronić przed zakażeniem jedzenia w taki właśnie sposób. Takie bakterie jak przykładowo Salomella, mogą być bezpośrednim zagrożeniem życia dla człowieka.

Odzież robocza dla przemysłu spożywczego musi chronić również przed zagrożeniami fizycznymi. Co można do nich zaliczyć? Między innymi kawałki szkła, piasek, łupiny oraz inne kawałki przedmiotów, które mogą doprowadzić do negatywnego wpływu na zdrowie.

Odzież gastronomiczna musi chronić również przed zagrożeniami chemicznymi. Do żywności nie mogą dostawać się żadne szkodliwe nawozy, metale szkodliwe, przykładowo rtęć.

Odzież  HACCP wymagania musi spełniać również pod względem zagrożeń biologicznych. Mogą być nimi roztocza, karaluchy czy też odchody ptaków.

Odzież robocza HACCP to absolutna podstawa w przemyśle spożywczym. Pracodawca ma obowiązek dostarczyć swoim pracownikom ubrania robocze HACCP, które będą zgodne z wszelkimi normami. Odzież zawsze musi być czysta i w dobrym stanie. Jeśli w danej sytuacji jest to konieczne, pracodawca powinien zadbać również o środki ochrony indywidualnej.

Wynajem odzieży roboczej HACCP

Odzież robocza  HACCP dla ochrony żywności musi spełniać specjalne kryteria i podlegać wysokim wymaganiom. Żywność i jej stan ma bowiem bezpośredni wpływ na życie człowieka. Dlatego też wymagania dla odzieży pracowniczej w tym zakresie są wysokie i należy ich przestrzegać. Nie spełnianie tych wymogów może wiązać się z poważnymi konsekwencjami prawnymi. Obecnie odzież robocza zgodna z HACCP zapewnia przede wszystkim bezpieczeństwo w przemyśle spożywczym, ale pomaga również pracownikom w bardziej odpowiedzialny sposób podchodzić do wykonywanych przez nich zadań. Aby zapewnić swoim podwładnym wszystko to co najlepsze, warto skorzystać z profesjonalnych wypożyczalni takiej odzież, które zajmują się również jej praniem oraz serwisowaniem: https://stapol.pl/baza-wiedzy/36-odziez-haccp-odziez-dla-ochrony-zywnosci).

No comments yet.

Leave a Comment